peníze

Jak dřevěné hračky podporují nezávislost a kreativitu dětí a proč tak skvěle zapadají do stylu Montessori výchovy.

Znáte metodu Montessori výchovy? Byla vyvinutá italskou lékařkou a pedagožkou Marií Montessori a stala se jedním z nejvýznamnějších vzdělávacích přístupů po celém světě. Její hlavní principy, jako je respektování individuality dítěte, podpora samostatnosti a rozvoj přirozené zvídavosti, nacházejí svého skvělého prostředníka právě v dřevěných hračkách.

1. Jednoduchost a přirozenost

Jedním ze základních prvků Montessori metody je upřednostňování jednoduchých, přirozených materiálů, které dítěti umožňují soustředit se na podstatu věcí. Bez zbytečného rozptylování dalšími podměty. Dřevěné hračky svým designem odrážejí právě tuto filozofii. Jsou vyrobeny z přírodních materiálů, které jsou příjemné na dotek a pomáhají dětem se lépe soustředit na samotnou hru a učení.

2. Podpora samostatnosti

Montessori metoda klade důraz na to, aby děti měly možnost objevovat a učit se vlastním tempem. Dřevěné hračky nabízejí mnoho možností pro samostatnou hru. Například s jednoduchými dřevěněnými kostkami nebo puzzlem můžou děti experimentovat, stavět a zkoušet nové věci bez neustálého dozoru dospělého. Tím se posiluje jejich sebevědomí a schopnost samostatného myšlení.

3. Rozvoj jemné motoriky a smyslového vnímání

Dřevěné hračky bývají navrženy tak, aby podporovaly rozvoj jemné motoriky a smyslového vnímání. Montessori škola vyzdvihuje důležitost rozvoje právě smyslů jako základ pro další učení. Dřevěné puzzle, třídicí krabice nebo různé stavebnice umožňují manipulovat s objekty, zkoumat jejich tvar, velikost a hmotnost. To trénuje koordinaci oka a ruky i jemné motoriky.

4. Podpora kreativity a představivosti

Byť se to může zdát jako paradox, tak jednoduché tvary a přírodní materiály dřevěných hraček podporují dětskou představivost. Na rozdíl od elektronických hraček, které mají předem určené funkce, dřevěné hračky dávají více prostoru vlastní fantazii. Dítě může, nebo je vlastně nuceno, například proměnit jednoduchou dřevěnou kostku v cokoli jiného – domeček, autíčko nebo dokonce hrdinu svého vlastního příběhu. Tento typ volné hry je obrovsky důležitý pro rozvoj tvořivosti.

Dřevěné hračky a Montessori metoda jdou zkrátka ruku v ruce. Díky svým společným hodnotám, kterými je podpora samostatnosti, kreativity, smyslového rozvoje a spojení s přírodou jsou dokonalou cestou pro vzdělávání a výchovu dětí.

Další články autora

- Advertisement -pr clanky

Mohlo by Vás zajímat